Tuesday, 31 December 2013

2013 wrap up


plus minus wrap up on 2013 
sayonara 2013 


2014

hey guys.. have you wake up yet...
2013 is almost over...2014 is about to come....
 just few hours away to it. any plan on what's going to happen next year?
if do great!!.. may all your plan or resolution comes true!!
be happy guys!! have a great new year.

Phewww.. lots of thing had happened this year...
from do great in my work to  being far from my beloved sweetheart..
ahh what a year.. from sweet love, happiness, smiles, to tears and pain inside.
All happened!!
it's new year!! hoping for a better year better memories better moments created everyday.
hoping for a tougher heart ..
ahh really hard to go well in my relationship.. a really far one. have't seen him about 2 months + till now.. how i miss him so much... but well there's always silver lining in every dark cloud...
to all i had done wrong please forgive me.. i may do it on purpose or may be not.. i owe you an apologies. to all who had done wrong to me i forgive you...forget the past creating the new moments..be happy guys.


THANK YOU 2013... it really goes well.. whether i like it or not.. it had come to an end.. thank you so much..

2014 a warm welcome to you.. we will work well together creating lots more memories together.. till then..
Bismillahirrahmanirrahim... welcome 2014.






Wednesday, 18 December 2013

THE 16th!!!

untuk kesekian kalinya.. aku terlupa..

hehehehehe....

17/12/13 - Genap16 bulan aku dengan dia..sudah berjauhan hampir 2 bulan... masih bertahan setakat ini.. phewww.. berat betul bercinta jarak jauh ni. Tapi apakan daya.. cuba juga ku gagahkan diri...mungkin penat mungkin perit.. hanya berdoa yang kekal akan tiba hingga ke akhirnya...

buat dirimu di sana,
jaga diri..
aku hanya mampu berdoa dari jauh. 2014 bakal tiba.. doaku makin kuat agar tiada halangan buat kita.. semoga segalanya yang dirancang berjalan lancar.. insyaAllah... amin..

https://24.media.tumblr.com/4c2b8116f25d51e198531ab178c8e46b/tumblr_muow66wjYi1rwe56eo1_500.jpg
source : Tumblr

merindui mu dari kejauhan mengharap yang jauh itu dekat.


Saturday, 30 November 2013

WRAP UP NOVEMBER

Assalamu'alaikum...

da hujung2 bulan meh nak wrap up eerything happend in November.. the firset thing i won't forget.. Sister tempat kerja aku.. seorang bersara seorang lagi pindah wad. fuhh.. yang bersara tu aku rasa sedih jugaklah.. sebab dia antara sister yang paling baik pernah aku jumpa.. yang lagi sorang tu hmm.. dia pun ok jugak sebenarnya tapi cara pendekatan dia tak betul... nak tegur nak marah adacara dia.. bagi kami.. ( bukan aku je la) semua teammate kerja rasa cara dia tegur tak betul.. walaupun terkilan sikit dia pindah wad tapi oklah.. takpelah.. kita cuba dengan management baru.. harapnya oklah..hohohoho.. jangan dapat lebih teruk sudah... takut jugak.. boleh stress teruk lepas ni. Just pray for the best.. phewwww...da setahun kerja, kerja da makin ok, senior pun da rapat sikit semua da boleh kerjasama sekali, xde kene marah sangat lagi jugak.. tu penting hahahahaa.. so far ok lah.. alhamdulillah...moga hari mendatangang akan lebih baik.. phewww..

gula hati pun da sebulan kat miri.. aku pun hmm.. oklah.. rindu tetap ada.. sape tak rindu weeehh... nak buat macam mana.. keje kot.. ahahhaha.. oklah.. pray for the best for 2014.. insyaAllah segala yang dirancang berjalan dengan lancar.. amin...

jumpa lagi entry lain BYE.



Friday, 29 November 2013

BUATMU

terasa benar kehilanganmu hari ini sayang..
terasa benar jauhnya kamu dari mataku
terasa benar kerinduan aku..
meruap tanpa henti merinduimu.

apakah khabarmu di sana wahai sayangku
apakah baik atau bukan,
apakah kau juga merindui aku yang di sini,
apakah kau ingat akan daku di sini,

sayang,
kenapa kau terlalu jauh untuk aku tatap wajah mu itu
aku tahu segalanya punya hikmah,
aku mengharapkan hanya yang terbaik buat kita.

sayang,
mungkin aku tidak tahu kesusahan dirimu,
mungkin aku tidak tahu kehidupanmu di sana
mungkin senang, mungkin susah,
tapi aku tahu kamu kuat untuk meneruskan hidup,
semangat kamu sangat kuat,
aku tahu itu sayang.
Jagalah diri,jaga hati yang Esa ada untuk membantu,
Percayalah padanya. Dia sentiasa ada di mana sahaja sayang,
minta sahaja padanya .

ku hantar rindu ini bersama angin buatmu sayang,
moga malammu ditemani mimpi indah
dan siangmu di temani rahmat serta rezeki.
teruskan perjuangan mu,
aku sentiasa menunggu pulangmu di sini.



Wednesday, 20 November 2013

R.I.N.D.U


Bagai mentari yang menyinar tanpa henti,
Bagai awan yang meredup dikala panas mentari,
Bagai ombak yang membelah pantai tanpa henti,
Rindu dan sayang bertamu dan menyepi,
Kejauhan kian terasa, 
kerinduan kian memuncak,
tidak mampu berlari dalam rindu,
tidak mampu berdiri di hadapan kala sakit,
kuatkan jiwa,
tabahkan rasa hati,
ku kirimkan doa dari jauh,
mengharapkan yang baik dari kejauhan.




Dah sebulan sayang di bumi Miri.. aku rindu kamu sangat sangat gula hati.. aku rindu ingin bertamu muka lagi.. aku rindu ingin bergurau senda..aku rindu keletah nakalmu...ahhhh banyak lagi untuk aku senaraikan.. aku rindu segalanya dari kamu bila dihadapanku sayang,,








THE GREAT 15th!!!

Assalamu'alaikum...

Tarikh 17/11/2013..
Hampir terlupa aku dek kepenatan seharian bekerja menggunakan tenaga pada 1 haribulan...hari yang aku lupa sepenuhnya.. Genap aku dan dia 15 bulan berdua.. Masih berdua belum bersama...
15 bulan saang.. tak tersangka olehku kita mampu selama ini.. Doa ku hanya terbaik buatmu dan kita.. suatu hari akan bersama.. Jaga diri kesayanganku.

Hari ni. genap sebulan dia berada di bumi Miri. Genap sebulan aku makan rasa hati.. Sebulan aku bercinta dari jauh merindu tanpa jemu.. dari jauh. semuaanya.. aku jauhhhh.. ahhhh.. terkadang penat memendam rasa.. terlalu jauh... hmmm. tapi aku redha.. aku hanya mampu berdoa dia tak terasa akan kejauhan dan mencari yang dekat dengannya... Maafkan aku sayang, terlalu degil untuk mendengar kata.. Maafkan aku sayang selalu mencari salah.. Jaga diri di sana..Aku sayang kamu.



Credit: http://10000steps.tumblr.com/post/67529216102

Tuesday, 22 October 2013

14 BULAN, SATU TAHUN dan 1 HARI

Assalamu'alaikum... hai semua...

berapa bulan sekali baru nak update ahahhahaha

well.. sibukla nak buat macam mana.. kih3 (>_<)

tajuk nak gempak je kan ahahahhaha...

17/10/2013 
Genap 14 bulan aku bersama buah hati tercinta...status masih sebagai kekasih tanpa ikatan. ahahahahha.. kemain.. bila nak jadi kekasih halal dengan ikatan sumpah janji setia??? hmmm.. masih dalam perancangan.. innsyaAllah... dia pun masih cuba menstabilkan diri...sabar itu penting.. andai jodoh itu untuk kami, tak ke mana perginya (>_<)14 bulan penuh liku duka lara...terima kasih awak sebab masih setia dengan saya..walau da banyak benda yang tak patut saya buat, saya buat..ahahha well.. takde thrill lah kalau baikkkk je kan kene gaduh gaduh sikit baru mencabar.. kah3... (untung je dia tak tinggalkan aku.. untung jer sabar dia tinggi layan kerenah aku hahahahaha).

ok dan

21/10/2013
genap setahun aku bekerja sebagai STAFF NURSE di Hospital Tuanku Ja'afar Seremban (HTJS).Tak sangka setahun dah berkhidmat sebagai jururawat di hospital kerajaan.. hmm.. macam-macamlah jugak yang jadi.. pahit manis semua aku kene telan sorang-sorang.. hmmm.. aku nangis sorang-sorang, ketawa pun kadang-kadang sorang je dalam bilik segi empat bertemankan laptop. tu je aku mampu buat.. tapi.. takpelah... redha dengan apa yang jadi,. tabahkan hati. fuhhh Btw happy anniversary of 1 year working as a staff nurse for myself.. Be happy always. The rainbow will come only after the rain be strong.. (>_<)
and on the same date.. my boyfriend and my lovers is in Sarawak now.. transferred there.. hahahhaha baru 1 hari kat sana terasa sangat...sedihla jugak. sedang elok bercinta duduk dekat.. dek kerana satu pengorbanan paling besar dia buat untuk aku,dia kene pindah ke Miri.. huuuuu... nak buat macam mana dah kerja ahhahahahah.. takpelah sayang... nanti insyaAllah.. satu hari saya pula akan ke sana.. sabar ye tunggu saya kat sana (>_<).. 2 tahun paling minimum sebelum saya ke sana.. sabar ye sayang...saya pun tengah bersabar ni. tanggung rindu walau masuk hari n baru 2 hari awak kat sana hahahahahaha... rindu sangat-sangat sayang. fuhhh..

doa saya semoga rasa sayang awak buat saya takkan pernah pudar.. saya akan mencuba untuk sentiasa menjaga hati saya sayang saya ni untuk awak.. kekal selamanya harapnnya.. amin..





















HAHHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

biarkan gula hati menjadi rahsia.. kah3... dak gemok saya jangan nakal-nakal ye dekat Miri.. saya sayangkan awak sangat -sangat. jangan kecewakan saya ye.. (>_<) ok da lewat. have a good dream.. Good nyte.




Thursday, 17 October 2013

SALAM AIDILADHA

ASSALAMU'ALAIKUM...
HAIIII..
Da masuk 17/10 baru nak wish.. tapi masih belum terlambat kan.. (>_<)

Salam Aidiladha buat semua.
Alhamdulillah tahun ni aku berkesempatan pulang beraya bersama keluarga tercinta setelah tahun lepas aku beraya bersama mak cik dan sepupu sahaja. okeh.. tahun ni punya raya takde lah meriah sangat memandangkan tahun ni family takde buat aqiqah or korban. jadi kami setakat berkumpul dan makan-makan.. mengeratkan silaturrahim gitu eheheheh (>_<) . takde meriah sangat tapi bahagia sebab dapat jumpa family yang besar di samping dapat balik makan masakan emak sendiri.. nyum nyum.. aku sudah rindukan mereka..sekarang sudah pulang bersedia untuk berkhidmat setelah meninggalkan kerja selama 4 hari... okeh.. kerja is kerja ya aqilah... sila tabahkan hati kuatkan iman, phewww...

pengorbanan masa untuk masyarakat.. ehhehehe bolehlah.. tu je aku mampu korbankan.. tenaga dan masa. lain? mungkin akan ada suatu hari nanti.

itu sahaja buat masa ni...
jumpa lagi..
Assalamu'alaikum (>_<)


p/s malam esok ada lagi 1 entry nak buat.sekarang badan penat sangat trael dari terengganu jauh hohohoh..

BTW I LOVE YOU SO MUCH SWEETHEART. MISS YOU TOO.



Thursday, 19 September 2013

TIGA BELAS

This special post dedicate to my lovely sweetheart
MOHAMAD TAKDIR RAMADHANI BIN ABDUL GHANI.
Dear, we maybe soon be far apart but never forget that our heart will always make us near.
realiti kita mungkin jauh tapi tekgologi kan ada.. dekatkan diri dengan teknologi.. sia siap pakai tab 10 inch kalau tak guna.. aahahahaha...

sayang!! da 13 bulan sayang.. dan kita baru je lepas gaduh lagi.. ahhaha.. tak habis habis gaduhkan.. ahahhaah.. dah la penat cerita benda yang sama jek..appreciate that you still stay still love still care..

THANKS for that sweeetheart... loving you is the best thing happen in my live.

LOVE YOU.

SEPTEMBER BABIES

hello hye guys..
Assalamu'alaikum.
da lama kan tak update.. raya pun tak buat entry.. hahha not in mood... gittuu..
btw raya aku oklah.. not that bad.. masih berpeluang balik rumah mak ayah.. dapatlah cuti 6 hari... takdelah terkilan sangat ahahahaha.. well lupakan pasal raya. nothing great.. walaupun sebenarnya banyak benda nak cerita ahahhaha...

so sekarang aku nak cerita sepanjang bulan 9..

start bulan 9 dengan gembiranya. ahahaha.. sebab sebenarnya bulan ni bulan hari jadi aku!!! ahahha sangat bessstttt.... excited nak sampai ke 22 tahun kehidupan  wohhooo..

12 SEPTEMBER 2013

Tarikh keramat gitu konon ahahha.. lahir la aku jam 4 petang (tak silap la) tapi around petang macam tu.. lahir ke dunia di Hoapital Besar Melaka.. .. ehem.. genap 22 tahun pada tarikh ni...oleh kerana di perantauan mak hantar text message je ucap birthday... oklah..huhuuh.. (rindu ni sebenarnya). Tapi apakan daya.. oleh kerana di perantauan gagahkan diri.. kerja pagi pada hari tersebut... Siap awal pagi pergi kerja around 6.30 a.m. dengan senyuman yang besar di muka.. gituuu. birthday girl kan.. ahahhaha.. trademark every year.. make up on my blessed day.. semua orang sibuk tanya kenapa mekap tiba-tiba.. hehehe.. tka nak gitau mula2. tapi da nak sampai pukul 10 macam tu rasa annoying sangat terus cakap hari ni birthday aku lah.. semua terus wish birthday. " Happy Birthday SN Aqilah" hohohohooh gitu.. Kebetulan wad aku ada student nurse.. jadi yang ada facebook acc. aku da wish pagi2 tu terus siap nyanyi lagi.. alamak.. MALUUUUU.. ahhahhaa.. merah kejap rasa pipi ahahahha.. dengan semua doktor, memer nurse sekali dengan sister wish birthday ahhahahaa... terharu kejap.. ahahah.. untuk sehari aku rasa bahagia.. sister pun xde membebel sangat dekat aku. ahhahaha...balik keje pukul 2 lebih duduk dalam bilik rehat jap.. ngantuk la penat hohoho... da petang keluar beli KFC ececehhh sambut birthday dengan diri sendiri kan ahhahaha... lepastu beli hadiah untuk diri sendiri jugak ahahaha..


HAAA ni hadiah befday aku.. buat hiasan kereta comel kan hehe.. turbo.. vroom vroom.. hahhaha


Dan oleh kerana kawan sibuk kerja semua itu je aku mampu buat.. not forgetting pray to the Only One Allah seeking for His blessing and forgiveness and pray for a better future.. well how bad we were to Him we get back. Bersyukur masih mampu bernafas sehingga hari ini..Mungkin bukan seorang yang sempurna iman.. tapi berdoa untuk sentiasa memperbaiki iman.. insyaAllah.. usaha selagi mampu. petang tu juga dapat call dari adik no 2 yang berada di Melaka.. wish birthday pada kakak kesayangan dia ahah gitu.. aku lah orang terakhir sambut birthday dalam keluarga.. bulan 9 nok.. ahhahaha.. takpelah.. Better late than never right (>_<).. dan malamnya aku tido lewat sikit dengan berbual engan adik aku through phone sebab dapat call free ahhahaha. tu je mampu tak apalah bukan selalu ahahahha.. dan meneruskan rutin seperti biasa tido dan esok harinya bangun untuk kerja. itu sahajalah untuk tahun ini hehehe...

Oh ya lupa nak mention.. aku kongsi tarikh hari jadi yang sama dengan kawan baik aku NUR NAZIFA .. MOGA PANJANG UMUR MURAH REZEKI SENTIASA (>_<)




nak jugak gambar aku hahahahah 
(>_<) 

13 SEPTEMBER 2013 

HAAAAA keesokannya pula.. befday sorang lagi kawan baik aku... NURUL SYAFIKA BINTI ISMAIL.. hahahahhhaha harap2 betul ejaan nama dia kali ni kah... dia pun masuk 22 jugak.. lama sudah berkawan sejak sekolah menengah.. HAPPY BIRTHDAY KAWAN.. WALAUPUN ENTRY NI DA TERLAMBAT TAPI TAPI TETAP HATI AKU IKHLAS MENDOAKAN TERBAIK UNTUK DIRIMU..


Ni muka lepas da seronok main dekat tepi pantai ahhahaha.. kami memang selalu je terjah pantai dekat Terengganu tu.. hohohooh.. well bila ntah lagi nak buat macam tu rindu plak.. InsyaAllah satu hari nanti Raya Haji mungkin.. hehheheheh amin.. moga cuti aku diluluskan (>_<).



OK itu sahaja untuk birthday wishing... jumpa di next entry.. TATA (>_<)



Friday, 23 August 2013

PAST PRESENT LIFE


walking back at the time.. passing through the past life.. stop in the middle of time, walk back to the present life. *walk ahead with the head down, tears star to fall down* how i miss the past life. but then the present life is in front, the time never can to turn around. be strong.. walk on the life. have fun even on a very little thing you do. make a great memories every time..(>_<)


God night world. welcome to the dreamland dreamer.. Have a good sleep.




p/s takde keje ni nama dia.. gula hati pun da tido.. jadi biarkan dia.. hak3.... merapu je ni sebenarnyaaa... selamat malam semua bye

Saturday, 17 August 2013

SETAHUN SAYANG.. DUA BELAS BULAN

setahun menggamit rasa,
setahun bersama menharungi masa.
setiap detik saat kita lewati bersama.
setahun bersama suka dan duka.
setahun sayang..
ku harap detik masa yang berterusan,
kita akan sentiasa bahagia
bersama mengharungi naik turun rasa.
tanpa sedetik putus asa rasa di hati.
terima kasih untuk setahun kita bersama sayang...
kedegilan aku mungkin selalu membuatkan rasa pedih di hati.
tapi ketahuilah sayang..
sayang aku sentiasa ada buatmu.
selamanya untuk kamu.








LOVE YOU SO MUCH SWEETHEART AND MISS YOU TOO...


Sunday, 4 August 2013

HIJAB KEMUNCAK PEMIKIRAN...





Seorang muslimah yang mempunyai kelulusan Phd yang berhijab telah ditanya oleh para wartawan yang merasa hairan dengan pemakaian hijabnya tak memberi kesan terhadap tahap kecerdikannya kerana mereka menyangka berhijab adalah simbol kemunduran dan ketinggalan zaman, lalu dia menjawab dengan mudah dan bijaksana: " Manusia pada zaman permulaan dahulu hampir bertelanjang keadaan mereka dan setelah pemikiran mereka berkembang mengikut peredaran zaman mereka mula memakai baju, dan hijab yang saya pakai pada hari ini ialah kemuncak pemikiran dan kemajuan yang dicapai oleh manusia dan ia bukanlah kemunduran. Adapun bertelanjang ia adalah simbol kemunduran dan ketinggalan yang mengembalikan pemikiran manusia kepada zaman permulaan dahulu. Kalaulah bertelanjang itu simbol kemajuan nescaya sudah tentulah binatang lebih maju".

.:: ♥| حسبنا الله ونعم الوكيل|♥ ::. The News Shoot ツ






p/s found this on facebook.. . simple remind for me, myself and others too... (>_<) have a great few last day of Ramadhan guys..
Ramadhan Karem.. 




Tuesday, 23 July 2013

THE SKY OR THE LAND

some say to love is like jumping off a really tall building..
why it must be feels like jumping off a building when you can fly high up in this great modern world? the feels even greater isn't it? 

To fall with a great impact on earth is really a regrettable thing to do.
BUT to fly high on the sky is real on regrettable thing happened in your life (of course if it do happen).
fly high up in the sky.. waving and smiling from the above.
better feeling isn't it??? hehehe =D
well.. after all it's just a saying... 

keep on loving people and have a great day ahead..

to all Muslims... enjoy your fasting month to the max.. keep up your good deed and left all the sins behind.. (>_<)
 








Sunday, 7 July 2013

P.E.N.A.T

Ahhhh..
Penat..
Penat dengan rasa sendiri
Penat dengan kerenah hati
Penat dengan kerenah kehidupan
Penat dengan kerenah sosialisma
Penat dengan permintaan duniawi
Penat dengan pihak yang terasa terlalu besar
Penat dipijak kepala
Penat diperlekehkan
Penat segala-galanya

Pernah terasa untuk tarik diri dari kehidupan
Pernah terasa ingin terus menyendiri melayan angin yang membelai
Pernah terasa ingin terus berhenti di tengah lautan melayan ombak
Pernah terasa ingin terus mendaki puncak gunung yang tertinggi dan melayan keindahan alam

Tapi
sejauh mana aku penat
sejauh mana aku merasa payah
sejauh mana keinginan berhenti
sejauh mana hati hancur berkecai

Kehidupan tetap sama
Jalan yang dilalui masih sama
Udara yang di hidu tetap segar seperti semalam

Kehidupan perlu tetap diteruskan
Mungkin segalanya masih sama
Tapi keazaman yang betul dan kuat
Diirigi tawakal dan doa
Dengan izinNya segalanya boleh berubah

Usaha dan tawakal
Pucuk Pangkal asas kehidupan.
InsyaAllah.









Monday, 1 July 2013

K.E.K.A.L

sayang..
jangan pernah datang dan tinggalkan aku..
seperti angin yang datang menyapa pipi dan berlalu pergi tanpa kembali.
seperti juga hujan yang sekalinya datang dan pergi setelah kering air di awan.

sayang,
hadir dan berdirilah di sisi aku selamanya,
seperti pokok yang ditanam dari kecil dan terus membesar
kekal megah berdiri di situ.
tanpa ragu dan silu mekar dan berbunga sentiasa
sehingga tiba masanya hilang hayat di badan.
teruslah berdiri di sisi bersama rasa hati yang terpatri.






Wednesday, 12 June 2013

BERLALUNYA YANG S.E.M.B.I.L.A.N HAMPIR DATANG YANG KE S.E.P.U.L.U.H

SEMBILAN BULAN SAYANG!!!!!

tak berkesempatan nak buat entry..
yeaahh sembilan bulan kita berdua sayang..
kalau pregnant da tunggu hari dah..
hehehe...laju je bahagian pregnant.. ahahhaha
realiti kot.. kih3..

17/6 GENAP sepuluh bulan...
sekejap je rasanya kan..


BTW thanks everything for this ninth month full of sugar and sour..
if it is a dream, i wish not to wake up forever...
Let me fly around in this beautiful dream.
Wake me up only when you really here to stay for me forever in reality.






p/s exciting for this Sunday sweetheart..see you around!! (>_<)



Saturday, 8 June 2013

JUJURKAH AKU


Setiap langkah ku buat, 
tiap tawa ku berikan,
tiap senyuman ku pamerkan, 
terkadang terasa menipu, 
aku dan kamu, 
hipokrit melanda jiwa, 
hendak ku jujurkan rasa dan kata, 
khuatir terguris hati yang di sana,
hendak ku tipu lagi,
terasa hilangnya satu kepercayaan diri kamu buat aku,
kepercayaan yang sukar ku dapatkan,
ku jujurkan jua rasa hati,
Maaf andai tersinggung,
semua untuk aku juga kamu,
kesempurnaan tidak pernah menjadi milik aku,
untuk kamu sahabat aku merelakan segalanya,
andai menjadi hipokrit itu yang terbaik buat kita,
aku teruskan,
andai kejujuran amat ku perlukan waktu itu,
aku jujurkan segalanya,
buatmu sahabat,
aku rela. 







Tuesday, 14 May 2013

H.I.D.U.P


kenapa saat bila mana pelangi hendak muncul kilat datang menyapa
kenapa saat bila mana air mula tenang ombak datang menggelorakan
kenapa saat senyum tawa mula kekal di bibir ada air mata singgah

naik turun hidup
suka duka rasa
senang dan susah perjalanan

tidak semua perjalanan akan sentiasa rata dan lurus
dalam  indah cahaya yang hadir ada awan gelap melindungi
dalam tenang rasa jiwa ada badai membawa lara
dalam girang rasa hati ada parut terhasil

hidup mungkin tidak akan pernah adil,
tapi pernahkah kita cuba berasa adil untuk diri sendiri?
mempersoalkan keadilan
tapi andai diri sendiri tidak pernah tahu untuk bersikap adil
bagaimana hidup ingin berasa adil untuk diri kita

ada pelajaran di setiap gelap yang datang
ada hikmah di setiap pahit rasa
pengajaran diambil untuk masa depan
tidak mengimbau kesilapan untuk menjatuhkan diri.







Tuesday, 30 April 2013

THE EIGHT

Has been eight months dear..
phewwww... baru ada masa nak buat entry ahahahah..

dear..
eight months we were together..
walking through the same path,
tears and laugh mixing in the way,
all we been through,
you are still there,
with me,
loyal by the sides,
never once feel bad of me,
thank you and thank you.
loving you are the best ever happened in my life.

~I LOVE YOU~






Monday, 29 April 2013

A.L.O.N.E


sit by the wall.
think of the past, 
the eyes starts to shed the tears.
the past will never be present neither the future. 
past is past.
regret won't do, 
won't make you feels better. 
get up and move on. 
there's more of future to be walked off
the future full of thorn.
full of evil. 
but yet life must go on
walk on it.
be wise.
good or bad is your choice.
there's a lot of way to solve every problems ahead.
it is all YOURS. 
your mind your path your way.
it's you.





Thursday, 28 March 2013

FIGHT FOR ME BABY


When the smile become thinner, 
wide it up with your stupid jokes. 

When the talk become few in sentence,
Make it longer with your great answerable question.

When the text takes longer time as usual without any reason,
ring me a bell to wake me up from my day dreaming so i know you are here waiting.

When the usual things done are not even be seen in front of you anymore,
Do it in front of me so that i know you miss me doing all that.

when the eyes are not parallel with yours anymore,
stand in front of me, hold me tight, speak the lovely words in the eyes so i know you love me so much.

when the steps are not the same as yours,
stop me, hold me, Let me walk together with you so i know that you are there accompanying.

When missing you are not being one of the matters anymore,
hug me, tell me that you miss all of me when in front of you.

When the love become lesser and not being one of the important list in life, 
show me your big fat love, make the love grows back in the heart and even bigger than before.

Makes me love you as much as you love me.
makes me miss you as much as you miss me.
Makes me fly in the air with your great love.
Makes me fall only for you, for the real you for who you are.


source: http://living-romantically.tumblr.com/










p/s teruknya grammar akuuuuuuuuu.. sape2 sudi betulkan grammar aku?? ahahahha peninnnnggggg jap ingat grammar ni hohoho... salah salah dan salah okbai.. ahahahhahaha


p/s missing you mohammad takdir ramadhani abd ghani.


Tuesday, 26 March 2013

H.E.A.R.T

Hye guys.. feels like posting tonight..had been a while since i'm talking other than love.. ahahhaha.. kaaaann.. yelah tawlah tengah mabuk berchinta.. haigo haigo.. ahahahah

         Sebenarnya malam ni salah.. dari pagi tadi.. hati sayu sangat.. sedih jangan kata.. got one time my mood drop to the most minimum level. sampai nak buat kerja tadi takde mood sebenarnya..tapi since kerja so aku gagahkan diri.. cuba pulihkan balik mood aku.. up kan mood aku.. dan setengh jalan aku berjaya naikan separuh level mood aku.. pheww.. susah jugaklah nak balikkan mood tu.. tapi sebab dengan orang sekeliling harini banyak yang membahagiakan aku.. so aku berjaya.. hoyeaaahhh.. big clap for me.. *clap clap* tambah dengan sakit bahu plus sakit kepala.. haaaiihh lagilah kan.. can imagine how? uhuhuhu. terrruukkk.. sampai tadi ada doktor perasan muka pucat.. huuu.. untung tak pengsan je aku ni.. aku ni kan jenis kuat hati dan minda.. ahahahha sikitlah kot. lalala. Jadi balik keje tadi aku cuba nak hilangkan sakit aku dengan beli makanan ahhahaha.. yes aku beli buah aku beli waffle hah aku baru ingat aku beli kuaci sekali.. heeee... jap lagilah makan.. ahahhaha... dan lagi.. kih3... =p . ok jadi aku pun makan makan dan makan.. ahhaha kuat makan ok sorry... heeee.. mula-mula rasa ok je.. tapi lepas tu lama-lama jadi sayu balik.. ntahlah. Pasal keje tu mungkinlah.. salah satunya..tapi da lama tak teruk macam ni.. hmmm.. tengok plak kan Storm Warrior part Abang Wan tu mati... homaaaii.. sedddiihhh sebak jap.. bergenang air mata ni haaa.. hamboooiii cerita je kotttt. ahahah.. eeehh kata feel cerita biasalah.. ahahaha ok. jadi aku masih tak jumpa solution dia.. kenapa sedih melanda melampau lampau... hohohoho...sakit kepala adalah kurang sikit.. bahu aku pun boleh lah tahan sekarang.. Alhamdulillah. Tengok lagi pagi esok macam mana... harapnya bertambah elok lah kan... huuuu. Ada jugak terfikir ada jadi pape ke kat family. call ayah tadi ok pulak.. huuuu.. risaulah jugak jadi apa-apa Haiihhh aku ni jauh nak balik jumpa parents 7 8 jam jugak baru sampai hohoho.. jadi aku kat sini doa dengan tawakkal je lah. harap tak ada apa-apa.. huuuu... kene istighfar zikir lebih lagi.. muhasabah diri tak cukup lagi lah ni. Perintah tuhan banyak lagi tak lengkap buat. phewww.. how bad i am.. bukan nak kata buka pekung di dada.. tapi peringatan diri sendiri. Kene usaha lebih lagi menjadi yang lebih baik. tapi itulah.. phewww.. dugaan sana sini banyaknyaa...

      Takpelah.. adalah tu hikmah dia... Redha jelah buat masa sekarang.. so dah lewat.. ahahhahaha sempat lagi membebel kat sini dulu huhuhu.. btw hati ini masih sayu. ewaahh macam lirik lagu.. kih3.. takpelah... tido kejap bangun esok harapnya kembali ke asal..insyaAllah.. (>_<)





apa yang terjadi kembalilah kepada Allah.. Allah akan sentiasa ada untuk hamba-hambanya.

Thanks guys for stepping bye.. 
have a great day..
(>_<) 



Monday, 18 March 2013

congrates for the seventh dear.

17.3.13

Yes supposedly i post this yesterday.. but dunno why don't feel like posting.. so today... here is it..

saya dan awak dah 7 bulan bersama sayang
tak sangka kan..
kita da gembira da bergaduh dah menangis tapi still we are together...
tak pernah sangka akan pergi sejauh ni..
but.. its happened.
i'm in reality..
you are here by my side.
kita mungkin jauh sekarang sayang.
suatu hari kita akan sebumbung sayang.
masa dan ketika akan sampai tak lama lagi.
keep on praying..
Allah is there to hear our prayer..



aku paksa dia main bowling.. aahahhaha... 
lokasi: Terengganu

ahahah pntai jugak perginya..
Lokasi: Pantai Pandak Terengganu


Dinner in Terengganu while watching the sunset..
(>_<)

p/s dia ikut pergi terengganu sebab dia tak berani aku bawak kereta sensorang.. zzz.. baiklah.. ikut lah.


melantak tak hingat...
Lokasi: Port Klang


 Yes ini dia nama tempat dia (>_<) 




sedikit sebanyak yang kami buat reaching this seventh month.. ahahhaha...
oh ya tertinggal.. 
16/3/13 kami pergi art for grabs di Pasar Seni.
(>_<)

that's all bye!!






Sunday, 17 February 2013

ITS THE SIXTH LOVE!!!!




When life is so long and so hard to walk,
Take my hand,
Let our heart lead the way,
Let the mind and the heart be connected,
Let me be the all life accompany,
Be by your side when its hard and easy,
Be your everything when you feel alone.


pheww.. today is the day... wow.. how times fly so fast.. its have been 6 month my dear... wow.. how miracle... we could be together this long.. never think can be this long. 1/2 year dear... anyway. thanks for all the times... all hard i gave to you, do forgive me. its just all me. thanks for still stay. 

Much more love here. all the way from my heart to yours.




Let us walk the path together.
Together walk to the right way.
Never give up on every hardness we face on,
We can do it,
With Allah will, 
We can.







Tuesday, 12 February 2013

L.O.V.E 4

ASSALAMU'ALAIKUM..
HYE HYE..
Have been a while isn't it.. ahhahhaha
agak lama tak update blog.. ahahahahah.
so malm ni terjumpa komik ni dari blog orang jadi just copy paste.
it kind of cute.
hehehe.. enjoy the comics..
Have a great day guys (>_<) 




p/s thanks Muhammad Takdir Ramadhani for being with me this long. really appreciate all your effort. thanks for loving me all the way.






SEBAIK LELAKI



Bismillah.

Lelaki tergagah di hati wanita bukanlah yang paling kekar, melainkan yang mampu mendengarkan, memahami dan mengerti curahan hatinya.✿
Lelaki teragung di jiwa wanita, bukan hanya yang rajin sholatnya, melainkan yang ketekunan ibadahnya membuahkan akhlaq mulia.✿

Lelaki tershalih bagi wanita, bukan sekedar yang banyak ilmu agama dan hafal Al Qur’an, melainkan yang kedua hal itu terjemah di kepribadiannya.­✿
Lelaki tershalih bagi wanita, bukan yang sekedar banyak ilmu agama dan rajin ibadahnya tapi juga yang paling mulia akhlaqnya.✿

Lelaki hebat tak suka berjanji, tetapi memutuskan mencinta, dia menyusun rencana untuk memberi dan bekerja mewujudnya walau tersunyi.✿
Lelaki mengagumkan berkorban jiwa raga tuk sempurnakan karakter.✿

Lelaki terhebat bagi wanita bukanlah yang mampu membelikan segalanya tapi yang ada di sisi, setia dalam tangis dan tawanya.✿
Lelaki terkaya di angan wanita bukanlah yang terbanyak hartanya, melainkan dia yang penuh syukur pada Tuhannya, berjuang bagi keluarga.✿

Lelaki sejati memilih bangun dan bukan jatuh untuk cintanya. Agar cintanya menjadi istana megah menjulang, tinggi menggapai surga. ✿✿

Wallaahu a’lam.

Abu Abdilah»







25 Ways to Enter Jannah



As-Salamu Alaykum (peace be upon you),

1. Whoever meets Allah without ascribing anything to Him will enter Jannah. [Bukhari]
2. Whoever believes (has Iman) in Allah and His Messenger (peace be upon him), and establishes the prayer and fasts the month of Ramadan, it is incumbent upon Allah that He enters him in Jannah. [Bukhari]
3. Whoever builds a Masjid seeking by it the Pleasure of Allah, Allah will build for him a similar place in Jannah. [Bukhari]
4. Whoever prays the two cool prayers (Asr and Fajr) will enter Jannah. [Bukhari]
5. Whoever goes to the Masjid (every) morning and in the afternoon (for the congregational prayer), Allah will prepare for him an honorable place in Jannah with good hospitality for (what he has done) every morning and afternoon goings. [Bukhari]
6. Whoever can guarantee (the chastity of) what is between his two jaw-bones and what is between his two legs (i.e. his tongue and his private parts), I guarantee Jannah for him. [Bukhari]
7. Whoever prays 12 Rak’ah in the day and night, a house in Jannah will be built for him. [Muslim]
8. Whoever treads a path in search of knowledge, Allah will make easy for him the path to Jannah. [Muslim]
9. Whoever repeats after the Mu’adthin (the caller to prayer) from his heart (i.e., sincerely) will enter Jannah. [Abu Dawud]
10. There is not one of you who perfects his Wudu and prays two Rak’ah setting about them with his heart as well as his face except that Jannah would be mandatory for him. [Abu Dawud]
11. Whoever says: “I am pleased with Allah as my Rabb, and with Islam as my Deen, and with Muhammad (peace be upon him) as my Prophet, Jannah would be mandatory for him. [Abu Dawud]
12. Whosoever last words are: La ilaha illa Allah, will enter Paradise. [Abu Dawud, Sahih]
13. Whoever says “SubhanAllah al-Adthim wa Bihamdihi, Glorified and Exalted is Allah, The Great, and with His Praise”, a date-palm will planted for him in Jannah. [Tirmidhi]
14. Whoever dies and is free from three: arrogance, grudges and debt will enter Jannah. [Tirmidhi]
15. Whoever raises two girls, he and I will enter Jannah. [Tirmidhi]
16. Whoever calls the Adhan for 12 years, Jannah will become mandatory for him. [Ibn Majah]
17. Whoever asks Allah for Jannah three times, Jannah will say: “O Allah, enter him into Jannah.” [Tirmidhi]
18. Whoever visits an ailing person or a brother of his to seek the Pleasure of Allah, an announcer (angel) calls out: “May you be happy, may your walking be blessed, and may you be awarded a dignified position in Jannah”. [Tirmidhi]
19. Indeed, truthfulness leads to righteousness and indeed righteousness leads to Jannah. [Bukhari]
20. Allah guarantees him who strives in His Cause and whose motivation for going out is nothing but Jihad in His Cause and belief in His Word, that He will admit him into Jannah. [Bukhari]
21. O people, spread the salaam (greetings), feed the hungry, and pray while the people are asleep, you will enter Jannah in peace. [Tirmidhi]
22. (The performance of) Umrah is an expiation for the sins committed between it and the previous Umrah; and the reward of Hajj Mabrur (i.e., one accepted) is nothing but Jannah. [Bukhari]
23. Allah has ninety-nine Names, one hundred minus one, and whoever believes in their meanings and acts accordingly, will enter Jannah. [Bukhari]
24. I saw a man going about in Jannah (and enjoying himself) as a reward for cutting from the middle of the road, a tree which was causing inconvenience to the Muslims. [Muslim]
25. O Allah, You are my Lord, none has the right to be worshipped except You, You created me and I am You servant and I abide to Your covenant and promise as best I can, I take refuge in You from the evil of which I committed. I acknowledge Your favor upon me and I acknowledge my sin, so forgive me, for verily none can forgive sin except You. “If somebody recites this invocation during the day, and if he should die then, he will be from the people of Jannah. And if he recites it in the night, and if he should die on the same day, he will be from the people of Jannah.” [Bukhari]
All narrations not found in Bukhari or Muslim have been verified as authentic by Sheikh Albani Rahimahullah




Thursday, 17 January 2013

IT'S THE 5th, MY LOVE

Have been 5 months since the day.. how fast isn't it.. never know we could go this far...

5 months of us.. still lot to be learn about you. since i'm not a fast learner on people's character. so. years may take for me to really understand. but since, really appreciate and blessed for the months we had for each other.

for every fight we have, never ever try to put everything on the wrong side. learn from every fight. 
put the right on the right and the wrong at the wrong side. Correct the wrong. 

You admit of falling in love with me till this time are far good enough to makes me happy.
Never stop of appreciation i have for you.
Love you in many way...
THANK YOU.











Friday, 4 January 2013

IT'S 2013

HYE HYE.. EHHH ASSALAMU'ALAIKUM..

        Sedar tak sedar dah masuk 2013 kan.. wehh sedar tak wehh... 2013 dah weh.. umur pun bakal naik satu tahun lagi.. cepat kan??? days past by... apa je amalam kita dah buat selama ni.. erkkk alahai baik pulak kan.. pheww... sorry entry new year lambat sikit.. hai ni baru berkesempatan untuk buat satu entry.. huhuhu... well.. every new years come.. almost everyone make a new resolution at least one each.. huuuu. aku?? well.. secara jujurnya aku tak ada azam pun.. ahhaha.. kalau orang tanya apa azam kau.. mulalah sel otak aku gerak lari sana sini nak fikir apa azam aku ek.. hahahhaha.. ntahlah.. takdelah rasa sangat nak berazam banyak-banyak.. satu pun macam susah.. cuma ada doa berterusan dan niat serta keihkhlasan dalam setiap apa yang aku buat.. "Meti ada yang ko nak sangat buat kan? tu kira macam azamlah" owwhh ye eah.. kalau macam tu banyaklah.. tapi azam tu bukan untuk tahun ni.. mungkin untuk tahun mendatang.. setakat ni.apa saja masa yang aku lalui.. aku akan teruskan dan buat mana mampu..

       Well " Inna 'amalu binniyah" Setiap perbuatan perlu disertakan dengan niat.. so niat tu penting.. doesn't seem much different from resolution isn't it? (>_<) jadi azam niat tu almost the same lah kan.. correct me if i'm wrong. NIAT.DOA kepadaNYA. ahh such a perfect combination.. Have a fully trust on HIM. HE's the Great. Allah takkan pernah bawa hambanya ke lembah hina melainkan hamba itu sendiri membawa dirinya...

      Yeaahh baikkan nampak.. well BANYAK OK aku buat silap.. yes DOSA .. phewww dunno how to pay back all the sins.. *sigh* tabahkan hati dan cuba perbaiki diri.        

     So, 2012 pun dah habis.. remembering all the memories are too much to be missed off.. banyak sangat kejadian bahagia sedih terjadi dalam 2012.. banyaknya bahagialahkan =D. yang pahit jadi pengajaran yang manis jadikan teladan. itu pepatah melayu.. betullah.. da tu takkan nak ikut yang jahat... ohoho.. ok.. tinggalkan 2012 di situ.. bergerak ke 2013 dengan harapan baru.

  Melangkah ke 2013 dengan azam dan harapan baru, BISMILLAHIRRAHMANIRAHIM pembuka langkah. kaki kanan didahulukan.. pengharapan tinggi untuk yang terbaik setinggi gunung, moga 2013 banyak membawa senyuman dari air mata. (>_<)


Hilangnya hari berganti hari,
hilangnya bulan berganti bulan,
hilangnya tahun berganti tahun,
anjakan tahun takkan pernah terhalang,
Peribadi dan fizikal,
selalu,
tingginya tembok dihadapan untuk dilepasi,
dalam kelemahan diri,
ada kekuatan perlu ditanam,
dalam kesulitan,
 ada kesenangan perlu dicari,

dalam kesulitan jalan beronak,
dalam kesusahan berliku,
bangkitlah mengejar hari,
bangkitlah mengejar diri,
ubah diri, 
ubah hati,
kemajuan dicapai,
kejayaan terserlah,
kepercayaan diperoleh.





heee merapu sikit atas tu ahahah.. till next time BYE (>_<)